Тагове

Поляризирани очила и поляризацията като ефект

Публикувано от buhaladmin 07.07.2016 1 Коментари

Светлината, отразена от големи плоски повърхности (водни площи, стъкло, асфалт, метал или други), е частично или напълно поляризирана в хоризонтално направление. Това означава, че всички фотони на лъчението осцилират в една равнина, а не в различни посоки.

Какво представляват поляризираните слънчеви очила?

Поляризираните очила са специално създадени да елиминират отблясъците и да повишат усещането за контраст, което премахва напрежението от зрителния апарат и отстранява чувството на дискомфорт, което се появява най-вече при шофиране и дейности на открито.

Първите слънчеви очила с поляризационен филтър, дело на компанията Polaroid, са се появили през 1937 година. В началото са носени предимно от спортисти, но не след дълго широката аудитория се убеждава в техните предимства и се превръщат в пазарен хит. Разбира се днес качеството на използваните материали и нивото на прилаганите технологии е в пъти по-добро.

Слънчевите очила с поляризационен филтър избирателно абсорбират отразената светлина и пропускат част от директните лъчи.

Какво представлява поляризираната светлина

Поляризационният филтър отстранява хоризонтално поляризираната компонента от светлината, което значително подобрява цветовете и контраста на изображението вдясно, което проличава най-вече в зоната с облаците:

Разликата между поляризирани и неполяризирани очила

Пример за естествена поляризация е огледалният ефект, който се появява над водни площи и не позволява да видите какво има под повърхността. Използването на слънчеви очила с поляризация Ви осигурява възможност да гледате какво има по дъното и да се наслаждавате на истинските цветове.

Слънчевите очила с поляризационен филтър са препоръчителни за:

 • Шофиране – отблясъците и отражението на слънчевите лъчи от плоски повърхности като покривите и стъклата на автомобилите, както и от самата пътна настилка, напрягат зрението и пречат на концентрацията върху обстановката. Поляризираните стъкла Ви лишават от този дискомфорт и напрежението в очите, което се проявява особено при по-продължителни пътувания;
 • Спортуване на открито – всички, които обичат да карат велосипед, да тичат в парка, да играят тенис на корт или просто да се разхождат сред природата могат да се възползват от предимствата на поляризираните слънчеви очила. По-добрата видимост, която осигуряват, ще Ви позволи да постигнете по-добри резултати на спортния терен или да се насладите по-пълноценно на почивката си;
 • Риболов и водни спортове – Поляризираните слънчеви очила са незаменим помощник на любителите на риболова, защото елиминират отблясъците от водната повърхност и Ви позволяват да видите ясно какво има под повърхността. Ако обичате да карате джет или пък да се возите на водно колело, може да се лишите от заслепяващите отражения от морската вода, които са способни да Ви развалят удоволствието.

Изберете внимателно цвета на стъклата на Вашите поляризирани слънчеви очила в зависимост от средата, в която ще ги носите и дейностите, които ще извършвате с тях. Всеки цвят влияе по различен начин на възприятието Ви.

 • Сиви стъкла – Най-голямото им предимство е, че цветовете, които виждате с тях, максимално се доближават до естествените нюанси. По тази причина не създават умора при продължително носене, което ги прави много подходящи за ежедневна употреба. Идеални са за максимално намаляване на отраженията и отблясъците при интензивна слънчева светлина. Най-популярният цвят за стъкла в САЩ;
 • Кафяви стъкла – Подобряват контраста и чувството за дълбочина на картината. Най-подходящи за шофиране и риболов в плитки водоеми. По-светло кафявите очила са подходящи за носене в облачни дни и са подходящи за скиори. Цветът е много популярен сред модните дизайнери, защото се смята, че подчертава красотата на лицето;
 • Зелени стъкла – Слабо подобряват контраста, запазват много добър баланс на цветовете. Често избиран цвят за шофиране;
 • Червени стъкла – Предимно се избира от спортисти и активни хора. Подходящи са за светли открити места;
 • Сини стъкла – Пропускат синята светлина, което ги прави подходящи, когато времето е слънчево до частично облачно. Предпочитан цвят от играчите на тенис;
 • Оранжеви стъкла – Филтрират синята светлина и подобряват усещането за контраст. Подходящи са за ловджии и стрелци, защото с тях целите се виждат по-лесно;
 • Жълти стъкла – Също филтрират светлината със син оттенък. Създават високо ниво на контраст. Не случайно се избират от състезатели по стрелба. Препоръчват се за шофиране в облачни дни.

Съществуват някои неудобства при използването на поляризирани стъкла. Ако погледнете през слънчевите очила срещу LCD екран под определен ъгъл, няма да виждате нищо. Всъщност това е един от лесните начини да проверите дали очилата Ви наистина са с поляризационен филтър. Когато насочите погледа си към плоска повърхност, която отразява светлината, и завъртите бавно очилата на 90 градуса, големината на отблясъците трябва да се увеличава или нараства.

Поляризационните очила не се препоръчват на:

 • Скиори – въпреки че успешно намаляват до минимум отраженията от сняг, когато се спускате по писта, може да не забележите участъци, покрити с лед;
 • Пилоти от авиацията – отраженията, които се блокират от очилата, може да са от друг самолет или обект от важно значение за сигурността.

Редно е да отбележим, че това са екстремни случаи. Предимствата на очилата с поляризационен филтър са много. Не случайно всички световноизвестни марки са се специализирали в предлагането на такива модели.

1 Коментари

Site Administrator:
12.07.2016, 14:20:03
Отговор

тест тест тест

боби:
10.01.2018, 00:40:53

re-test re-test re-test

Leave a Comment