Дегенерация на макулата: Какво представлява, причини, симптоми, лечение

Знаем, че много очни заболявания се появяват през втората половина от живота, поради което трябва да се грижим повече за здравето на очите си с напредването на възрастта. В списъка на офталмологичните заболявания, към които можем да бъдем предразположени, след като надхвърлим 40-50 години, е дегенерация на макулата. Ние обсъждаме причините, симптомите и методите на лечение в следващите редове.

Какво е дегенерация на макулата

За да разберете какво представлява макулната дегенерация, е важно първо да научите малко информация за анатомията на очната ябълка. Повечето пациенти знаят, че изображението се формира върху ретината – тънък слой клетки в задната част на окото, който превръща светлината в нервни сигнали. Съществена роля в този процес на създаване на ясен образ играе макулата. Това е малка зона в центъра на ретината, където светлината се фокусира и става ясна.

Също така макулата контролира зрителната острота – способността ни да идентифицираме ясно и правилно буквите и цифрите на стандартна маса на Головин Сивцев, разположена на определено разстояние от нас. За да можете да шофирате безопасно или да разпознавате лица, макулата е от съществено значение, именно защото прави възможно ясно и цветно виждане.

По този начин, ако можем да четем без проблеми буквите в таблицата, изображенията, текстовете, когато гледаме телевизия, когато работим на лаптоп или компютър, ако можем ясно да разпознаваме лицата на хората и можем да шофираме без проблеми със зрението, тогава състоянието на макулата е едно добро и трябва да се поддържа.

Следователно дегенерацията на макулата означава увреждане на макулата поради стареене на ретината, което е състояние, което причинява замъглено централно зрение. В много случаи симптомите прогресират бавно, поради което промените и разликите могат да бъдат доста трудни за забелязване от пациента. Също така не е задължително заболяването да се появява и в двете очи и не води до пълна загуба на зрение. Тъй като се засяга само централното зрение, а не периферното зрение, болестта не причинява тотална слепота.

Видове макулна дегенерация

Важно е да знаете, че дегенерацията на макулата може да бъде два вида. Най-често срещаният тип (приблизително 90% от случаите) е суха или атрофична дегенерация на макулата и се появява, когато тъканите на ретината стареят.

По-рядък тип – около 10% от случаите – е влажна или ексудативна дегенерация на макулата. В този случай под хориоидеята (средната туника на окото, която е силно васкуларизирана и помага да се поддържа постоянна температура в окото) могат да се образуват различни анормални кръвоносни съдове, които отделят течност или кръв между хориоидеята и макулата, спирайки правилното функциониране на ретината. Поради тази причина зрението може да се замъгли и пациентът да види бели или черни петна, които блокират част от зрителното поле.

Сухата дегенерация на макулата е по-често срещана и по-малко тежка, но е важно да се знае, че тя може да се превърне в мокра форма.

Причини за дегенерация на макулата

По отношение на причините за инсталиране на макулна дегенерация, можем да говорим за редица рискови фактори, тъй като причините не са известни точно. По този начин има рискови фактори, върху които можем да контролираме, за да предотвратим появата на това заболяване. Това са:

 • Пушене;
 • Наднормено тегло, затлъстяване;
 • Диета с високо съдържание на мазнини – повишаване на холестерола;
 • Диета с ниско съдържание на каротеноиди, витамини и микроелементи (цинк, мед, селен);
 • Сърдечно-съдови заболявания – високо кръвно налягане.

Важно е тези фактори да бъдат ограничени във времето, тъй като веднъж инсталирана, болестта не може да бъде излекувана, няма лечебно лечение и зрението не може да бъде коригирано с очила. Здравословната диета, редовните упражнения, отказването от тютюнопушенето (ако е необходимо) и приемането на балансиран начин на живот могат да помогнат за предотвратяване на това състояние. Също така превантивните мерки, които могат да помогнат, са следните:

 • Навременно лечение на всички здравословни проблеми, особено тези, свързани с високо кръвно налягане, сърдечно-съдови проблеми, които могат да доведат до образуването на анормални кръвоносни съдове в окото;
 • Извършване на редовна операция на очите, особено след 40-годишна възраст;
 • Спазване на рутинните проверки, особено при пациенти със зрителни проблеми.

В допълнение към модифицируемите рискови фактори обаче има и модифицируеми фактори като:

 • Стареене – честотата е по-висока сред хората над 65 години;
 • Семейна медицинска история на дегенерация на макулата;
 • Очна пигментация (хората с лек ирис може да са изложени на повишен риск).

Симптоми на дегенерация на макулата

Един от първите признаци на заболяването е замъгленото зрение. Обикновено хората, които страдат от дегенерация на макулата, вече не различават лица или изображения, когато гледат телевизор, компютър, лаптоп или когато гледат снимки, вече не могат да четат ясно текстовете в книга, обектите изглеждат изкривени и прави линии стават по-вълнообразни и по-извити. В централното зрително поле се появяват различни бели или черни петна.

Диагностика

Предвид естеството на състоянието и факта, че един от споменатите рискови фактори е стареенето на ретината с възрастта, е важно след 40-50 години да започне профилактика, като се извършват ежегодни очни прегледи в специализирани медицински центрове.

Чрез рутинен офталмологичен преглед, чрез тестване на зрителните полета – централно и периферно – може да се установи дали пациентът страда или не от макулна дегенерация.

Извършва се и очен преглед, за да се оцени макулата и да се провери дали има някакви промени в макулата и се прави тестът на Амслер. От какво се състои този тест? Офталмологът ще представи на пациента плоча, подобна на лист А4, върху която са начертани няколко черни линии, които образуват поредица от квадратчета. В средата на мрежата има черна точка. Офталмологът ще постави решетката на Amsler на разстояние от 30 до 40 сантиметра от пациента и ще ги помоли да покрият от своя страна с моста на дланта, лявото и дясното око, след което пациентът ще трябва да идентифицира средната точка , да забележи всички ъгли и страни на големия квадрат, да каже дали вижда цветове, нюанси или прави, успоредни или деформирани линии. В допълнение, за да се следи развитието на заболяването или диагнозата, може да е необходимо:

Лечение

За съжаление, след като това състояние е инсталирано, то не може да бъде излекувано напълно. Въпреки това, когато се диагностицира рано, пациентите могат да предприемат действия и да получат лечение, което ще забави прогресията на заболяването. Ако пациентът има мокра макулна дегенерация, лечението може да се състои от интравитреално инжектиране на анти-VEGF вещество (инхибитори, които блокират образуването на анормални кръвоносни съдове). Лечението се извършва в операционната, под местна упойка и не изисква хоспитализация. Целта на лечението е да се подобри състоянието на ретината и да се спре прогресията на заболяването. Други възможности за лечение могат да бъдат: фотодинамична терапия и фотокоагулация – методи, чрез които с помощта на специални лазери анормалните кръвоносни съдове в макулата могат да бъдат запечатани или унищожени.

Както знаем, е много по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. С напредването на възрастта очите ни се нуждаят от още повече грижи и защита и горната информация може да ви помогне в този процес.

Share this article

Recent posts

Ray-Ban Wayfarer (Рей-Бан уейфеър)

Ексцентричен дизайн! Стилно излъчване. Комфорт. Провокация?!? Не един фешън гуру се е опитал да открие абсолютната формула на успеха. Трудно е да намерим обяснение за...

Дегенерация на макулата: Какво представлява, причини, симптоми, лечение

Знаем, че много очни заболявания се появяват през втората половина от живота, поради което трябва да се грижим повече за здравето на очите си с...

Категории