Избор на очила: Правилните лещи, видове рамки

Избор на очила: когато имате нужда от тях, подходящите диоптри, видове рамки

Много хора свързват очилата с естетиката – те са се превърнали в често срещан аксесоар в нашето ежедневие, но истината е, че в много случаи те са незаменими, независимо от възрастта. Очилата могат да коригират проблеми със зрението, независимо дали са за късогледство или далекогледство, както и други ситуации, като например така наречените рефракционни грешки. Изборът на очила трябва да бъде направен внимателно. Офталмологът и оптиците са най-добрите съюзници, които могат да различат полезните очила, които помагат на очите, и тези, които очевидно ви карат да виждате по-добре, но които могат да имат дългосрочни негативни ефекти върху здравето на очите.

Защо носим очила?

Император Нерон бил късоглед и използвал полиран изумруд, за да гледа битките на гладиатори. През ІХ век Абас Ибн Фирнас, хуманист, инженер, изобретател, учен и арабски поет, прави първите коригиращи лещи, които той нарича „камъни за четене“ – той е изобретил очилата, по начина, по който ги познаваме към момента.

Накратко – носим очила, за да предпазим очите си или да коригираме зрителните дефекти. Очилата са в състояние да предпазят очите от синя светлина от електронни устройства, от слънчева радиация – една от основните причини за катаракта или от силна светлина, която може да повлияе на ретината (по време на заваряване или други дейности). Очилата също имат за цел да предотвратят наранявания и да предпазят очите от токсичността за околната среда.

Очилата са тези, които коригират рефракционните грешки на окото, когато параметрите на зрението се отклоняват от нормалното зрение, независимо дали отклонението се дължи на формата на очната ябълка и промените, които се случват поради мускулната система, която поддържа процеса на фокусиране в окото. В зависимост от естеството на тези отклонения се използват стъкла със сферични, цилиндрични, овални или призматични лещи. Съвременните технологии позволяват производството на очила с висока степен на прецизност – до 0,1 диоптъра.

Очилата също могат да имат защитна роля и да имат способността да коригират някои от най-често срещаните проблеми със зрението – както свързани с възрастта, така и когато става въпрос за някои вродени недостатъци на фокусиране.

Тъй като те имат ролята да поддържат най-важното човешко усещане, изборът на очила трябва да се осъществи чрез подход, който гарантира безопасност и комфорт, така че да осигурим необходимата помощ на окото, без това да доведе до странични ефекти. Освен това, тъй като те са аксесоар, който влияе върху лицето, изборът на правилната форма на очила зачита определени правила за съответствие между формата на лицето и тази на рамките, но въпреки това най-важните остават лещите (тяхното качество ), от материалите са направени до броя на диоптрите и тяхната форма (вдлъбната, изпъкнала или сферична).

Признаци, че имате нужда от очила

Има редица ясни признаци, че имате нужда от очила. Тъй като обаче изображенията се образуват върху кората на главния мозък, мозъкът има способността да „подобрява“ изображението, образувано в очите, така че понякога признаците, че имате нужда от очила, може да се забелязват по-трудно. В допълнение, някои жестове, които често не знаем за проблеми с маската (преместване на обекти на разстояние или по-близо, гледане през миглите) и може да не осъзнаем, че очилата са необходими. Не бива да се пренебрегва, че е напълно нормално очите да се променят с течение на времето и това ще доведе в по-голяма или по-малка степен до влияние върху качеството на зрението.

Някои хора, които се нуждаят от очила, не показват очевидни симптоми, докато при други проблемите им със зрението са много ясни, въпреки че те могат да варират в зависимост от вида на рефракционните грешки, от които страдат.

Честите симптоми на зрителната острота са:

  • замъглено виждане;
  • двоен изглед;
  • неяснота;
  • трудности при адаптирането към гледане от разстояние;
  • главоболие и / или виене на свят;
  • усещането за умора на очите – проявява се със сълзи или нужда да мигате често или да държите очите си затворени;
  • непоносимост към светлина;
  • „Аури“ или „ореоли“ около обекти на ярка светлина;
  • проблеми с нощното виждане, трудна и лоша адаптация към слаба светлина;
  • усилие за фокусиране върху обекти;
  • трудности при разграничаването на отдалечени обекти;
  • лошо зрение при слаба светлина;
  • сърбеж в очите.

Към всичко това могат да се добавят и други специфични симптоми, които са досадни и не са нормални (проблясъци, черни точки, болезнено усещане в очите или сухота и други). Нито един от тези признаци не трябва да се пренебрегва и пълен очен преглед може да определи причината и терапевтичните решения, включително вида на очилата. В допълнение към проблемите, които водят до замъглено зрение и са причинени от рефракционни грешки, трябва да се вземат предвид и други състояния на очите: катаракта, глаукома, дегенерация на макулата или инфекциозни заболявания, които могат да бъдат открити и лекувани само от офталмолог.

Видове проблеми със зрението

Най-често срещаните проблеми със зрението са причинени от пречупващи грешки. Те се появяват, когато формата на окото, някои деформации на роговицата или мускулите около лещата вече не могат да фокусират правилно изображението върху ретината. Всеки може да има тези проблеми. Някои се проявяват от детството – късогледство – докато други се появяват и влошават след 40 години.

Късогледството прави замъглените далечни обекти и се появява, когато очната ябълка е по-голяма от способността на изображението да фокусира пред ретината. Късогледството настъпва между 6 и 14 години. Тежката форма може да увеличи риска от други очни състояния, като отлепване на ретината. Хората се раждат с този проблем и корекцията се извършва с очила, но в някои случаи може да се извърши и операция.

Астигматизмът може да доведе до замъгляване на далечни и близки обекти или възприемане на изкривяване. Това се случва, когато роговицата и / или лещата имат различна форма от нормалната, което кара светлината да фокусира погрешно. Някои хора се раждат с този проблем, други го придобиват през първата част от живота, в резултат на неправилно развитие на очните ябълки. Астигматизмът често се свързва с друга пречупваща грешка, като например късогледство или далекогледство. Тя може да бъде коригирана с лещи или лазерна хирургична терапия.

Хиперметропията е грешката, която води до формирането на изображението зад ретината, поради липсата на конвергенция между елементите, участващи в фокусирането на изображението. Хората, които имат далекогледство, виждат замъглено, независимо от разстоянието, което гледат и трябва да полагат постоянни усилия, за да се настанят. Понякога те виждат добре от разстояние, но обектите изглеждат по-близо, отколкото са в действителност.

Пресбиопията се появява след 35-40-годишна възраст и се проявява със затруднено виждане отблизо. Пречупващата грешка е ефектът от намаляването на способността на мускулите около лещата да се свиват, което води до образуване на образи зад ретината. Понякога може да компенсира късогледство или да бъде свързано с други рефракционни грешки.

Видове лещи

Повечето хора прекарват много време в избора на рамки за очила, защото те са тези, които трябва да са в съответствие с формата на лицето, но и защото наличните опции са многобройни и предизвикателни. По-малко хора осъзнават значението на лещите, възможността да избират измежду широка гама от материали, които осигуряват защита на очите (в случая с тези, които работят много пред електронни устройства), но които също значително увеличават остротата им. на живота. Изборът на идеалните лещи трябва да вземе предвид показанията на офталмолога, оптика, но също така и начина на живот и нуждите на всеки човек, който се нуждае от очила .

Лещите на очилата имат за цел да коригират, предпазват и подобряват зрението. Това са опциите на обектива:

  1. Простите монофокални лещи са тези, които се използват за коригиране на близко или далечно зрение, в зависимост от вида на рефрактивната грешка на окото, като например късогледство, далекогледство и астигматизъм. Тъй като са най-често срещаните и най-използваните, тези лещи са персонализирани да отговарят точно на всеки човек, като понякога имат различни стойности за всяко око (тъй като очите не са симетрични и не се развиват по един и същи начин).
  2. Бифокалните лещи и прогресивните лещи са направени, за да коригират зрението на хората, страдащи от пресбиопия. Бифокалните позволяват ясен поглед както отблизо, така и от разстояние, докато прогресивните лещи коригират зрението на всички разстояния.
  3. Компютърно защитените лещи предпазват очите ви от синята светлина на цифровите екрани и могат да помогнат на зрението ви при превключване от едно устройство на друго (например от вашия компютър или лаптоп към вашия телефон или обратно).
  4. Лещите, предназначени да коригират зрението, имат специални допълнителни свойства, които поддържат зрението, предпазват и помагат на очите. По този начин има фотохромни лещи, чувствителни към светлина, които се адаптират към различна степен на яркост и филтрират UV лъчи, и лещи против отблясъци, които предпазват очите от силни светлини, особено през нощта, като са отлични за хора, които шофират, или за тези които прекарвам много време на открито. Към тях се добавят защитни лещи срещу синя светлина, която идва от слънцето , телевизори, компютърни екрани и мобилни телефони и UV защитни лещи, които блокират ултравиолетовите лъчи.
  5. Друга категория лещи са защитните. По този начин има лещи против надраскване, които помагат на очилата да издържат по-дълго и поддържат ясен изглед, лещи против зацапване, които предотвратяват оставането на петна и пръстови отпечатъци върху тях, лещи против прах и вода, отблъскващи, които водят до хлъзгане без следи.и лещи против мъгла, които не се пара.
  6. Някои хора се нуждаят от много дебели лещи, за да коригират пречупващите грешки, от които страдат. Те, често неудобни и тежки, могат да бъдат заменени със специални лещи, тънки и леки, даващи същия резултат, но удобни и лесни за носене.

Всички тези качества на лещите могат да се комбинират така, че да отговарят напълно на нуждите на потребителя и да осигурят необходимата опора за ясна видимост при всякакви условия.

Как да изберем лещите на очилата

Няколко съвета ще ви помогнат да изберете перфектния обектив, особено ако сте първият чифт очила.

Всеки човек има различни нужди по отношение на очилата. Никога чуждите очила няма да са подходящи за вас, дори ако чувствате, че виждате добре с тях, точно както очилата с предварително определени диоптри не са разумен избор, защото те не дават на окото подкрепата, от която наистина се нуждае, и усилията да настаняването, което правите, ще навреди с времето.

Оптималното решение е да се оцени диоптрите в оптиката за всяко око и да се консултирате с офталмолог, за да идентифицирате и лекувате навреме всякакви проблеми и очни заболявания, особено след като повечето от тях са безсимптомни, но могат да доведат до загуба на зрението.

Лещите могат да бъдат изработени от пластмаса, която е лека и евтина, но не ви дава отлична зрителна острота, или стъкло, поликарбонат или Trivex, които предлагат изключителна яснота и имат много висока якост, като са и много тънки.

Късогледство или далекогледство са често срещани очни състояния, които могат лесно да бъдат коригирани с лещи с рецепта. Ако има проблеми с адаптирането към зрението от близо, решението са прогресивните лещи.

След 40 години очният преглед за пресбиопия е повече от показания. Очилата за едър план са удобни, предотвратяват напрежението в очите и бръчките, които можете да направите, когато гледате през миглите и предлагат усещане за релаксация. Само тези, които не са изпитвали трудностите на близкото зрение, не разбират колко разочароващ и досаден е този проблем с фокуса. Лещите могат да имат и защитна роля, както за светлината на електронните устройства, така и за слънчевата радиация, която може да предотврати или забави появата на катаракта.

Компютърните очила могат да предотвратят умората на очите и прекомерното излагане на синя светлина. Тези лещи са идеални, ако прекарвате много време пред цифровите екрани.

Лещите, които осигуряват UV защита, могат да се комбинират с лещи за зрение от разстояние или отблизо (за дейности на открито). В допълнение, фотохромните лещи (наричани още хелиомати) осигуряват удобен изглед както отвътре, така и отвън. Лещите против отблясъци осигуряват ясно зрение по време на пътуването.

Всичко това са елементи, които трябва да вземете предвид, за да изберете най-подходящия вариант за вашия начин на живот. Винаги има перфектен избор, който може да направи живота безкрайно по-удобен.

Видове рамки

Лещите са медицинската (техническа) част на очилата. Рамките на очилата могат успешно да завършат физиономията, така че износването им да е приятно и естетически да дефинират имиджа на собственика. В допълнение, рамките могат да направят чифт очила да подчертаят личността на потребителя.

Основен критерий при избора на рамки е материалът, от който са направени. Рамките могат да бъдат пластмасови, метални, комбинация от метал (включително благородни метали) и пластмаса, силикон или други материали (дърво, например ).

Пълнокадрови рамки

Те напълно обграждат лещите на очилата. Те имат достойнството да подчертават очите и могат да се използват върху лещи от всякакъв размер. Те са здрави рамки и са най-добрият вариант за по-дебели лещи или за очила, които се носят нон-стоп.

Рамки с половин рамка

Те са тези, които оставят долната част на лещите свободна и имат ролята да подчертават горната половина на лицето. Тези рамки предлагат изтънчен външен вид, леки и удобни. Трябва да се отбележи, че при липса на пълна защита на лещите, те са по-изложени на пукнатини и парчета.

Очила без рамки

Както подсказва името, това са очила, които нямат рамки около обектива; фиксирането им върху ушите и носа се извършва със скоби и винтове, които са монтирани на външния ръб на лещата. Очилата от този тип са деликатни, предлагат най-широкото зрително поле и са много леки, като теглото на очилата е това на лещите. Решението е предпочитано за тънки лещи, но не само, тъй като е опция за временни очила (например за близко виждане), но и да се носи през цялото време. Те имат най-малко влияние върху физиономията.

Форма на рамката на очилата и лицето

Някои рамки за очила изглеждат страхотно, но не и на лицето ви. Това е така, защото формата на рамките трябва да съответства на физиономията. Изборът на рамки за очила започва с определяне точно каква е формата на лицето ви , като изцяло стяга косата. По този начин човешкото лице може да има седем основни форми.

Очила за овално лице

Овалната форма на лицето се счита за идеална поради балансираните му пропорции. За да поддържате естествения си баланс, изберете рамки за очила, които са толкова широки (или по-широки) от най-широката част на лицето ви. Най-добрите рамки са кръгли, овални или в стил котешко око.

Лице с форма на сърце

Лице с форма на сърце има широка горна трета и по-тясна долна трета. За да се намали видимата ширина на горната част на лицето, идеални са по-широките рамки отдолу. Тънките светли рамки и рамките без рамки, които изглеждат леки и въздушни, също са добър избор.

Очила за продълговато лице

Това е лицето, а не широко и с права линия на бузата. За да балансирате, изберете кръгли или овални рамки. Декорираните рамки също са полезни за този тип форма на лицето.

Очила за квадратно лице

Квадратната форма на лицето има силна челюст и широко чело, а ширината и дължината на лицето са приблизително същите пропорции. За да направите квадратното лице да изглежда по-дълго и да подсладите ъглите, изберете тесни, овални рамки.

Лице с форма на диамант

Характеризира се с долна част и тясно чело и изпъкнали, драматични скули.

Целта на рамките е да подчертаят очите и да отслабят амплитудата на скулите, като в идеалния случай са овалните или безрамкови или котешковидни рамки.

Очила за кръгло лице

Той има извити линии, със същата ширина и дължина в същите пропорции и без ъгли. За да изглежда кръгло лице по-тънко и по-дълго, изберете тесни, ъглови рамки за очила.

Триъгълно лице

Триъгълно лице с основата надолу, на нивото на брадичката, има тясно чело. За да добавите ширина и да подчертаете тясната горна трета на лицето, изберете рамки, които са силно подчертани от цвета и детайлите. Рамките с котешко око са идеални.

Рамките на очилата трябва да отчитат цвета на кожата, косата и очите. Маслинена кожа, тъмни очи и кафява коса съвпадат с черни, сребърни, кафяви, синьо-сиви, тъмно кехлибарени рамки. За лек тен, сини или зелени очи и руса, кафява или червеникава коса, златните цветове, нюансите на мед, оранжево, червено, синьо и светло кехлибарено са най-добрите варианти.

Всички тези детайли, към които са добавени препоръките на офталмолозите и оптиците, както и начинът на живот ще ви помогнат да изберете идеалните лещи и рамки за очила, които подчертават вашето лице, очи и личност.